Lauko durys

Svarbiausi lauko durų aspektai

Lauko durys Vilniuje ir Panevėžyje

Šilumos Izoliacija

Kokį šiluminį standartą pasirinkti tam tikro tipo pastatui?

Geriausiai durų šilumos izoliaciją iliustruoja šilumos perdavimo koeficientas Ud. Jis nustato, kiek šilumos „išbėga“ per 1 m 2 durų. Kuo mažesnė Ud koeficiento reikšmė, tuo medžiaga geriau apsaugo nuo šilumos nuostolių. Iš to seka, kad pro duris, kurių Ud = 0,75 W/m2K, išeina dvigubai daugiau šilumos nei per duris, kurių Ud = 1,4 W/m2K .

Techniniai reikalavimai durims priklausomai nuo pastato tipo

Racionali taisyklė renkantis durų šiluminį standartą – pritaikyti jį prie viso pastato energetinio standarto. Žinoma, kuo šiltesnės durys, tuo didesnis šilumos komfortas ir sutaupoma daugiau šildymo išlaidų.

Apsauga nuo triukšmo

Žmogaus smegenų suvokiamas garso stiprumas logaritmiškai keičiasi decibelų pokyčiu. Tai reiškia, kad 6 dB garso intensyvumo pokytis padvigubina žmonėms girdimą efektą. Kitaip tariant, padidinus garso intensyvumą 20 dB, garsinis efektas padidėja 10 kartų, o padidinus 40 dB net 100 kartų.

Net 1 dB pagerinus durų garso izoliaciją, žymiai sumažėja žmonėms girdimas efektas ir žymiai pagerėja akustinis komfortas.

Ilgalaikis triukšmas, kurio garsumas viršija 35 dB, labai neigiamai veikia žmonių sveikatą. Tokį triukšmą jau sukelia pokalbis arba vidutinis eismas. Tai sukelia nervų sistemos nuovargį, trukdo kalbos supratimui, trukdo ilsėtis ir sukelia stresą. Tai gali sukelti nervingumą ir net agresiją. Ilgainiui tai gali virsti rimtesnėmis sveikatos problemomis, tokiomis kaip širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimai.

Standartai leidžia įrengti gyvenamąsias patalpas, tokias kaip miegamieji arba vaikų kambariai, kurių vidutinis triukšmo lygis dieną yra 40 dB, o naktį – 30 dB. Visiškas akustinis komfortas užtikrinamas patalpose, kuriose triukšmo lygis neviršija 20 dB.

Standartinės  durys sumažina triukšmą apie 30 dB. Tai yra didelis slopinimo laipsnis, kurio daugeliu atvejų visiškai pakanka. Jei garso intensyvumas lauke yra apie 50 – 65 dB, tai standartinės  durys sumažina triukšmą iki daugiau ar mažiau patogaus lygio.

Durys su 42dB garso izoliacija, lyginant su standartinėmis durimis, sumažina garsų garsumą net 4 kartus. Jie sumažina triukšmą 65–80 dB iki komforto lygio.

Akustinės durys visada yra komplektuojamos su aukštesne apsaugos nuo įsilaužimo klase, o kai kuriais atvejais ir su priešgaisrine apsauga. Mažmeniniame pasiūlyme yra 4 akustinių durų standartai: RC2 42dB, RC2 42dB EI30, RC3 42dB, RC3 42dB EI30. Didesniems kiekiams, vadinamasis investicinis produktas RC4 42dB.

RC3 42dB durys yra ypač populiarios. Šiose duryse sumontuota ROTO QB juostinė spyna, kuri užtikrina išskirtinį sandarumą, saugumą ir naudojimo patogumą. Pirmiausia juos renkasi daugiabučiuose gyvenantys ir ramybę bei tylą vertinantys klientai. Akustinės durys ne tik slopina iš laiptinės į butą patenkantį triukšmą, bet ir saugo gyventojų privatumą.

Garso slopinimo reiškinys yra labai sudėtingas. Labai svarbu, be kita ko, akustinės bangos ilgis. Todėl pateikta informacija turėtų būti traktuojama kaip vidutinė ir apytikslė. Mažinant neįprastus ir intensyvius triukšmo šaltinius, rekomenduojame pasikonsultuoti su specialistu, kuris parinks tinkamą sprendimą.

Apsauga nuo ugnies

Priešgaisrinės durys klasifikuojamos pagal tai, kiek ilgai jos atlaiko liepsnų poveikį ir kiek sandarios. Pavyzdžiui, EI30 simboliu pažymėtos durys yra atsparios ugniai 30 minučių. Sa, Sm žymėjimas reiškia, kad net 30 minučių dūmų srautas per varčios ir karkaso jungtį yra mažas ir saugus žmonėms. Nuodingi dūmai kelia didesnę grėsmę žmonių gyvybei ir sveikatai nei ugnis, nes jie sukelia mirtį, kol temperatūra nepakyla iki pavojingo lygio.

piktogramos

El 2 30 atsparumas ugniai

piktogramos

Sa, Sm Net ir esant aukštai temperatūrai dūmų srautas per varčios ir karkaso jungtį yra mažas ir saugus žmogui.

Patalpos viršutiniuose aukštuose gali tapti mirties spąstais pastato gaisro atveju. Gaisro ir nuodingų dūmų patekimo uždelsimas, pvz., 30 minučių, daugeliu atvejų gali būti gyvybės ar mirties klausimas. Todėl naujoms gyvenamosioms ar biurų investicijoms įstatymai įpareigoja naudoti priešgaisrines duris.

Projektuojant vienbučius namus dažnai reikalaujama naudoti priešgaisrines duris, pvz., kaip praėjimo duris iš katilinės į garažą ir kitais įstatymų reikalaujamais atvejais. Deja, šios nuostatos investuotojai dažnai nepaiso. Tai gali turėti rimtų pasekmių kilus gaisrui, nes tai yra priežastis draudimo bendrovėms atšaukti kompensaciją.

Priešgaisrines duris montuoti verta ne tik dėl reglamentų. Tai ypač pasakytina apie duris į katilinę ar garažą. Jei degiosios medžiagos ar vertybės yra laikomos bet kurioje kitoje patalpoje (pvz., knygų ar paveikslų kolekcijoje), ten taip pat tikslinga įrengti priešgaisrines duris. Priešgaisrinių ir dūmų nepraleidžiančių durų naudojimą pramoniniuose, visuomeniniuose ar daugiabučiuose pastatuose reglamentuoja statybos įstatymo nuostatos.

TRIGUBA APSAUGA

MARTOM priešgaisrinės durys visada yra komplektuojamos su padidinta apsaugos nuo įsilaužimo ir akustine klase. Mažmeniniame pasiūlyme yra 2 priešgaisrinių durų standartai: RC2 42dB EI30 SaSm ir RC3 42dB EI30 SaSm.

Stebime labai didelį RC3 42dB EI30 SaSm durų pardavimų augimą. Pirmiausia juos renkasi sąmoningi klientai, gyvenantys daugiabučiuose viršutiniuose aukštuose.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *